Vanaf 1 oktober 2019 wordt E10 op de meeste tankstations verplicht aangeboden. Alleen tankstations die maar 1 soort benzine kunnen aanbieden zijn vrij in de keuze om E10 of een andere benzine -bijvoorbeeld E5- aan te bieden. Wat zijn de gevolgen?
E10 is een mengsel van fossiele (normale) brandstof met maximaal 10 procent bio-ethanol. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Ethanol is agressiever dan benzine en kan gaan reageren met bepaalde soorten metaal, pakkingen en rubber waardoor corrosie kan ontstaan en/of pakkingen of rubber oplossen met alle gevolgen van dien. E10 geeft voor de meeste (90%) gewone benzine auto’s echter geen problemen. Verder is er E5 wat is maximaal 5 procent ethanol bevat. Vaak is Euro95 in de praktijk al E5. Dan is ook nog E85 wat 85 procent ethanol bevat en je alleen kunt tanken als je motor er op is aangepast. Dat soort speciaal aangepaste auto's is overigens wel te koop, vaak worden ze met Flex Fuel Vehicle (of FFV) aangeduid.
Een gering percentage van auto’s en motoren op benzine geldt dat ze niet geschikt zijn voor de brandstof E10. Via www.e10check.nl valt te achterhalen welke auto’s en motoren niet geschikt zijn voor E10. We adviseren om de normale Euro 95 E5 te tanken. Als die niet aan de pomp te krijgen is zal SuperPlus 98 of een premium brandstof gekozen moeten worden. Let daarbij op het octaangetal. De getallen 95 en 98 staan voor het octaangetal van de benzine en wordt altijd vermeld, ook bij E10 en E5. Tank in ieder geval geen benzine met een octaangetal lager dan voorgeschreven, om motorschade te voorkomen. In Nederland komt een lager octaangetal dan 95 niet voor, maar in het buitenland soms wel (bijvoorbeeld 91).
Kan ik mijn brandstofsysteem tegen E10 beschermen? Tegen de inwerking van ethanol op bepaalde materialen is niets te doen. Laat u wat dat betreft niets op de mouw spelden. Via de e10check dus controleren welke brandstof getankt kan worden. Tegen de hygroscopische eigenschap van ethanol (trek vocht aan waardoor de kans op vocht in het brandstofsysteem groter wordt) is wel wat te doen. Dit is effectief te behandelen met Wepp 2036+ Injectie Systeem Behandeling. Ons advies is dan ook om het brandstofsysteem bij iedere onderhoudsbeurt, eens per jaar of om de 15.000 km hiermee te behandelen zodat het vocht regelmatig geneutraliseerd en gereguleerd afgevoerd wordt. Tegelijkertijd wordt het hele brandstof systeem gereinigd en onderhouden. Dit advies geldt overigens bij alle voorkomende brandstoffen.
Comments